Важно обавештење за кориснике портала Локалне пореске администрације

Обавештавамо све кориснике Портала ЛПА да је Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије, а у циљу унапређења електронске идентификације корисника различитих портала јавне управе и  вођења јединствене електронске пријаве корисника донела нове процедуре у погледу коришћења и пријављивања на Портал ЛПА.

У том смислу од понедељка 3. августа 2020. године пријављивање на портал, односно процедуре које треба да уради постојећи корисник разликују се у случају корисника који има креиран електронски идентитет (eID) на Порталу еУправа, и корисника који није регистрован и не користи Портал еУправа.

 Уколико постојећи корисници Портала ЛПА имају креиран електронски идентитет (eID) на Порталу еУправа (euprava.gov.rs), потребно је да:

  1. Корисници који су се до сада пријављивали на Портал ЛПА коришћењем квалификованог електренског сертификата могу да наставе да се пријављују и даље на исти начин;
  2. Корисници који су се до сада пријављивали на Портал ЛПА корисничким именом и лозинком потребно је да самостално себи изгенеришу параметре за двофакторску аутентикацију на Порталу еУправе, и након тога, Порталу ЛПА ће увек приступати тако што ће бирати опцију „Пријава двофакторском аутентикацијом“.

Уколико постојећи корисници Портала ЛПА нису регистровани и не користе Портал еУправа (euprava.gov.rs), потребно је да ураде следеће:

  1. Корисници који су се до сада пријављивали на Портал ЛПА коришћењем квалификованог електренског сертификата потребно је да се региструју на Порталу еУправа и добију свој електронски идентитет (eID), а затим наставе да користе Портал ЛПА на досадашњи начин;
  2. Корисници који су се до сада пријављивали на Портал ЛПА корисничким именом и лозинком потребно је да се региструју на Порталу еУправа и добију свој електронски идентитет (eID). Након успешне регистрације биће им омогућена опција да самостално изгенеришу параметре за двофакторску аутентикацију и ови корисници ће након тога Портал ЛПА моћи да користе тако што ће бирати опцију „Пријава двофакторском аутентикацијом“.

 

ОВАКАВ НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА НА ПОРТАЛ ЛПА ПОЧИЊЕ ДА СЕ ПРИМЕЊУЈЕ ОД 3. АВГУСТА 2020. ГОДИНЕ, А ОД НЕДЕЉЕ 02. АВГУСТА 2020. ГОДИНЕ НА ПОРТАЛУ ЛПА И ПОРТАЛУ еУПРАВА КОРИСНИЦИМА ЋЕ БИТИ ДОСТУПНО „УПУТСТВО ЗА ЛПА КОРИСНИКЕ“ КОЈИМ ЋЕ ДЕТАЉНО БИТИ ОБЈАШЊЕНИ НАЧИНИ ПРИЈАВЕ КОРИСНИКА ПО НОВОЈ ПРОЦЕДУРИ.

Напомињемо да у овој фази није могуће регистровање нових корисника Портала ЛПА и да ће ова опција бити омогућена до краја наредног месеца, а о свим детаљима благовремено ћемо обавестит пореске обвезнике бидуће кориснике Портала.